Home » Het effect van de montagehoogte van de verlichting
In veel omgevingen is de montagehoogte standaard en is er makkelijk een LED vervanging mogelijk, zoals bij kantoren en klaslokalen. Hierbij is de montagehoogte ca. 2,4m – 4m en kan met inbouwarmaturen of downlights al snel de minimale verlichtingssterkte op het werkvlak worden gerealiseerd. In de logistiek en industrie is dat anders, hier gaat het soms om montagehoogtes tot 16m. Waar moet u op letten om toch te voldoen aan de werkplekverlichtingsnorm?
Lumenoutput
Ten eerste is het belangrijk om een armatuur te kiezen die zoveel mogelijk Lumenoutput kan bieden. De lichtstroom in Lumen bepaalt namelijk de hoeveelheid licht die het armatuur realiseert. Hogere lumenpakketten, denk aan bijvoorbeeld 72.000 lumen, zorgen ervoor dat er veel vermogen / licht aan het plafond hangt. Let hierbij op dat de verlichting niet verblindend is wanneer ernaar gekeken wordt, voor het beste advies kunnen wij een vrijblijvend lichtplan opstellen.
Optisch systeem
Ten tweede is het optische systeem een belangrijk aandachtspunt. Via de juiste (lens)technologieën kan de verlichting in een zeer smalle bundel naar beneden worden getransporteerd. Dit zorgt ervoor dat er geen licht bovenaan bij het plafond verloren gaat en dat het uitkomt op de juiste plek: op de werkvloer en tussen de rekken. Hiernaast draagt de lens bij aan een lagere verblinding voor de magazijnwerkers.
Pendelen
Ten derde is het mogelijk om de verlichting te pendelen. In sommige gevallen is het niet altijd mogelijk in verband met hoge rekken of kraansystemen aan het plafond. Indien mogelijk kan de montagehoogte worden verlaagd en kan er met een lagere wattage worden gewerkt.
Heeft u advies nodig bij uw verlichtingsproject of ontvangt u graag een offerte, neem dan contact met ons op!