Home » Betekenis van CRI, Ra en kleurweergave-index
De kleurweergave-index, ook wel CRI of RA genoemd, geeft aan hoe natuurlijk de lichtkleuren van het armatuur worden weergegeven. De CRI is een numerieke waarde tussen de 0 – 100 en wordt gebruikt om een vergelijking te maken van de lichtkwaliteit van verschillende armaturen.
Betekenis CRI
Voor de kleurweergave-index is de meest gebruikte afkorting CRI van toepassing, dit staat voor Color Rendering Index. Een alternatief is de RA, dit staat voor Allgemeiner Referenzindex. Om een CRI te bepalen wordt het licht dat uit een armatuur schijnt op acht vastgestelde referentiekleuren gemeten en worden vergeleken met het referentielichtbron. Uit de vergelijking komt een getal tussen 0 – 100 uit. Die geeft een verhouding aan ten opzicht van de referentielichtbron.
De maximale waarde is 100, maar dat betekent niet dat het de beste lichtbron is. Natuurlijk daglicht en de meeste gloei- en halogeenlampen hebben een CRI van 100, de meeste TL lampen hebben een CRI tussen de 60 en 90.
Een hogere CRI waarde betekent dat het licht van het armatuur de kleuren van het belichte object natuurgetrouwer weergeeft ten opzichte van een armatuur met een lagere CRI. Een hogere CRI heeft bijvoorbeeld invloed op hoe fruit en kleding eruitziet. Een hoge CRI kan tevens ook al onprettig of onrealistisch worden ervaren. Het is afhankelijk per omgeving wat de beste oplossing ervoor is, in een huis of digitale werkplek is de ‘juiste’ tenslotte minder relevant dan bij een ontwerpstudio of een groente- of kledingwinkel.
Benieuwd naar welke verlichtingsoplossing het beste past bij uw verlichtingsproject?
Contacteer ons gerust en wij zullen met u meekijken voor de mogelijkheden.