Home » Aandachtspunten bij wijnkelder verlichting!
De invloed van licht bij de opslag van wijn is een bekend en uitdagend probleem. Met de nieuwste technologieën is het mogelijk om bederf en verkleuring tot een minimum te beperken.
De uitdaging
Riboflavine – ook bekend als vitamine B2 – is een lichtgevoelig molecuul dat in veel wijnen aanwezig is en dat bij blootstelling aan bepaalde soorten licht onstabiel kan worden. Wanneer het onstabiel wordt kan het een chemische redoxreactie kan veroorzaken, waardoor verbindingen zoals methaanthiol kunnen ontstaan. Dit kan leiden tot zowel smaak- als verkleuringsproblemen. De piekabsorptie van Riboflavine ligt bij 375 nm (UV-licht) en 440 nm (blauw licht), dus dit zijn de golflengten die de meeste schade kunnen aanrichten.
Om de impact van lichtbederf te verminderen wordt er gebruik gemaakt van donkere glazen flessen. Dit laat minder licht door en houdt de wijn donker. Echter wordt dit ook gedaan voor de presentatie, een donkere fles ziet er aantrekkelijker uit.
Conventionele oplossingen
Normaliter werden gasontladingslampen gebruikt om opslagruimtes voor wijnflessen te verlichten in verband met de relatief lage UV- en blauwlichtopbrengst. Dit type verlichting heeft echter veel hogere bedrijfs- en onderhoudskosten ten opzichte van LED-lampen en door hun lange opwarmtijd zijn ze vaak onpraktisch voor magazijntoepassingen. Europa is al begonnen met het uitfaseren van dit soort armaturen.
De meeste standaard LED-lampen zijn vaak rijk aan blauw licht en kunnen daarom bij langdurige blootstelling nog steeds de wijnkwaliteit beïnvloeden.
De beste oplossing
Baiyiled heeft een reeks LED-armaturen die uitgevoerd kunnen worden met een UV-block amber filter. Het filter zorgt ervoor dat het blauwe spectrum en UV van de LED verlichting niet wordt uitgestoten. Dit type lamp wordt vaak toegepast in omgevingen waar UV en blauw spectrum niet wenselijk is. Waaronder de wijnopslag, halfgeleiderindustrie, printbedrijven en andere (zakelijke) toepassingen.
Meer weten, contact ons en wij helpen u graag verder.